ФОРУМИ

ДопомогаДопомога  ПошукПошук  Список учасниківСписок учасників  ГрупиГрупи  ЗареєструватисьЗареєструватись 
 ТранслітераторТранслітератор  ПрофільПрофіль  Приватні повідомленняПриватні повідомлення  ВхідВхід 
Пам'ятник Т. Шевченку в Палермо, Канада.
Перейти до сторінки 1, 2  далі

Нова тема   Відповісти    ФОРУМИ -> Монреаль, Квебек, Канада (неіміграційна дискусія)
попередня тема :: наступна тема  
Автор Повідомлення
Ох
Ветеран
Ветеран

ПовідомленняНаписане: вівторок 25 липня, 2006 9:46 pm    Тема повідомлення: Пам'ятник Т. Шевченку в Палермо, Канада. Відповісти цитуючи

На минулих вихідних їздили на Ніагару - подивитися одну з візитівок Канади. Але хочу поділитися враженнями (сильнішими за ті, що справив знаменитий водоспад) про інше - про пам'ятник Т. Шевченку, що відвідали по дорозі між Торонто і Гамільтоном.

Про пам'ятник довідався з старих кіноз'йомок 1971 року, де вказувалося, що це Палермо. Виявилося, що це справді так - північна частина міста Oakville, де знаходиться монумент, так і називається - Палермо (колишнє село). Також виявилося, що є вебсторінка, присвячена пам'ятнику та музею Шевченка. Музей цей до 1988 року (я маю його на кіноз'йомці з 1971) був відразу коло монумента, аж поки його хтось (боюся, що маю підозри, хто) підпалив. З часом його відновили вже у Торонто.

Отже, згідно напису, це подарунок українцям канади від народу радянської України у 1951 році. Мушу сказати, що дуже хороша робота, хоча, можливо й трохи "ленінська" постава. Довкола - майже ліс. Дерева з 1951 розрослися. Верба (я бачив дві), привезена з Канева - могутня. Ще алеї обсаджені якимись дивними деревами із довжелезними стручками замість плодів і листям як у квасолі. Алея, що веде до монументу доглянута, як і частина парку, обсаджена з любов'ю квітами. При дорозі - старі яблуні, що якраз мають купу стиглих яблук (нарешті вдосталь насмакувалися порядними фруктами, що мають в собі хробаків і справжній смак та запах). Ось як це виглядає.
А ще там багато калинових кущів, які мали б дуже гарно виглядати десь восени. Нажаль, частина парку запущена - в кущах можна побачити перевернутий стіл для пікніків і кипу тирси, якою підсипають дерева в доглянутій частині парку. І комариний рай...

Арка з написом, що над бічною дорогою (ще з 1951?) заіржавіла і обросла бур'янами. На шосе немає вказівника, хоча вздовж дороги там багато вказівників до різних канадійських пам'ятних місць. Аж на самому в'їзді до парку стоїть жовта табличка, що дивиться в спину машинам, які проїздять. При вході вже викопано два котловани під якісь забудови. Боюся, що будови заступлять парк зовсім.

А через дорогу - український цвинтар.

Тут мапа, на якій позначено парк. Раджу колись заїхати при нагоді.

До речі, де ще в Канаді є подібні монументи? А може хтось чув хто спалив музей? А що там будують?
Догори
Переглянути профілі учасників Відіслати приватне повідомлення
igorok
Радник
Радник

ПовідомленняНаписане: середа 26 липня, 2006 2:55 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

За кордоном як я бачу наша українська культура знаходиться в кращому стані, ніж подекуди на Батьківщині..
Догори
Переглянути профілі учасників Відіслати приватне повідомлення Відіслати e-mail
igorok
Радник
Радник

ПовідомленняНаписане: четвер 03 серпня, 2006 5:57 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Країна, яка не цінує і не поважає своєї історії не має майбутнього... Сьогодні в Одесі на Куликовому полі був демонтований пам'ятник Леніну. Звісно, це дуже суперечлива постать, але це наша історія, якою б вона не була. А замість пам'ятника і парку збудують черговий торгівельний центр...

P.S. А інші країни вміють поважати не тільки свою історію, але і історію інших країн...
Догори
Dairadu
Сеньор
Сеньор

ПовідомленняНаписане: четвер 03 серпня, 2006 7:55 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

igorok написав(-ла):
Країна, яка не цінує і не поважає своєї історії не має майбутнього... Сьогодні в Одесі на Куликовому полі був демонтований пам'ятник Леніну. Звісно, це дуже суперечлива постать, але це наша історія, якою б вона не була. А замість пам'ятника і парку збудують черговий торгівельний центр...

P.S. А інші країни вміють поважати не тільки свою історію, але і історію інших країн...
Історична традиція демонтувати спогади про диктаторів після їх смерті. Ви в Німеччині не побачите пам'ятник Гітлеру, а в Румунії Чаушеску. Тому Леніну робити в місті, що загубило за часи революцій половину свого населення нема що. Між іншим, наприкінці XIX сторіччя Одеса була найбільшим містом на території сучасної України з 400000. За нею були Харків (250) і Київ (200).
Догори
ukrsava
Сеньор
Сеньор

ПовідомленняНаписане: п'ятниця 04 серпня, 2006 5:38 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

якщо такими темпами будуть демонтувати памятники леніну - то не треба за це переживати, це ще буде тривати років 5. лише в мому місті ще залишилось 2 памятники, які б давно треба було зкинути, не говорячи про інші міста на сході України.
ukrsava
Сеньор
Сеньор

ПовідомленняНаписане: середа 23 серпня, 2006 9:58 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

давайте цінувати та шанувати хоча б те, що вже в нас є Laughing . маю на увазі памятник Тарасу Шевченку в мальовничому місці у Каневі. тут можна переглянути фотографії, які зроблені місяць назад
http://cardinalsystem.com/zustrich/kaniv/kaniv_foto.rar

і душа радіє, що був виконаний заповіт поета:

як умру, то поховайте
мене на могилі
серед степу широкого
на вкраїні милій.

Редаговано: ukrsava (неділя 24 вересня, 2006 11:00 am)
Догори
Переглянути профілі учасників Відіслати приватне повідомлення
Stanislav
Автор
Автор

ПовідомленняНаписане: субота 26 серпня, 2006 1:26 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Ох, дякую за репортаж, дуже цікаво і змістовно. Ось так живеш у Канаді і не знаєш про пам’ятниики Шевченку... Та що там, певно більше половини українців у Едмонтоні не знають і про половину українських пам’ятників у місті... Що казати про інші цікаві речі.
Догори
Переглянути профілі учасників Відіслати приватне повідомлення Відвідати сайт учасника
igorok
Радник
Радник

ПовідомленняНаписане: субота 26 серпня, 2006 4:27 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Я гадав що там маленький пам'ятник десь серед дерев... А як бачу то там цілий мемореальний комплекс... У нас в Одесі таких пам'ятників Тарасу Григоровичу нема...
Догори
Fuad
Ветеран
Ветеран

ПовідомленняНаписане: неділя 24 вересня, 2006 3:39 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Щоб Лани Широкополи И Снэга и Кручи Було видно Було Чути як Реве
Ревучий
~~~~~~~~~
С Захопленем дивился ,Колись у першому класи у нас була Экскурсия С речного вокзала у Киеви до Канэва.Я дуже дийсно памьятаю Шлюзы,усе як ми на Ракети мчались со школой по Днепру до миста Канэва.Не чого не поменялось.Такэ тепло на души и сердци.
А цэ були тоди напевно 80 роки.Як оживили мою памьять.
Красива,Кохана Риднэсэнька Украйна Smile
Догори
Fuad
Ветеран
Ветеран

ПовідомленняНаписане: вівторок 02 січня, 2007 10:20 am    Тема повідомлення: Памьятник Кобзарю похитили? Відповісти цитуючи

На mail.ru
Опубликовали депешу що згинув у Торонто памьятник Великому Украiнському пiсьменику Шевченко .Ця информацiя потверждаэться?Як це можливо?Господь усе бачить.
Що будемо робити Громодяне?окрема статья Вандализм це злобний удар по на нашей культуре.
Що говорять СМИ?Де памьятник? Mad
Догори
Taras_kr
Автор
Автор

Звідки: Україна Івано-Франківськ -> Київ -> Montreal (Canada) -> Ottawa (Canada)

ПовідомленняНаписане: вівторок 02 січня, 2007 10:38 am    Тема повідомлення: Re: Памьятник Кобзарю похитили? Відповісти цитуючи

Так. Це правда.
http://www.thestar.com/article/166838
Догори
admin
Адміністратор
Адміністратор

ПовідомленняНаписане: вівторок 02 січня, 2007 10:59 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Уточнення: пам'ятник знаходився не в Торонто, а в Oakville, в безлюдному місці, як і писав вище Ох.

Але пам'ятників в Канаді ще не крали. Rolling Eyes Не маю жодних сумнівів, що тут замішані наші рідні совкові відморозки.
Догори
Переглянути профілі учасників Відіслати приватне повідомлення Відіслати e-mail Відвідати сайт учасника
Fuad
Ветеран
Ветеран

ПовідомленняНаписане: вівторок 02 січня, 2007 12:28 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Это обдуманная спланированая акция,отморозками не пахнет.
Я догадываюсь кто это мог сделать и чья организация и почерк сильно похож.
Росиянам нет смысла,если хотели унизит, нашли бы другой способ.
И Метал всегда был в цене ,почему то раньше никто не крал памятники в Канаде,а наш памятник похитело,что у него особый метал?.
Это сделали те кто хотят заселить Канаду ,а Украинцы им мешают.
Чтобы выжить нужна Диаспа по всему миру.
А тут Украинцы им мешают со своими лозунгам.Памятник это сплочение народа.Наглядная Диаспа-Родной нам образ.Асациация разные великая сила.
Мы выиграли Оранжевую и они понимают что первые дадим отпор мы.
Это своего рода предупреительный страх.
Диаспа должна быть одна Лидирующая,а если их две или три ,уже конкуренция.Мир видит как несколько движений.
Чтоб заманить побольше людей у людей не должно быть страха.
Украина всегда вызывала страх своей неординарностью и спокойствием.Били редко но метко.
А тем кто это сделал нужно спокойствие ,спокойно заселять,спокойно воровать,спокойно гадить.
А кто у нас вечно плачущий?.......
Выгодно тем кто хочет интегрироваться в Экономику Канады и распустить щупальцы.....
Догори
Stanislav
Автор
Автор

ПовідомленняНаписане: середа 03 січня, 2007 12:48 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Я щось не можу і пригадати схожого ідіотизму не лише в Канаді, а й в усьому цивілізованому світі. Це відвертий ляпас не лише українцям, а й онтарійським правоохоронцям, якщо можна вкрасти такий 2х тонний пам"ятник то що не можна вкрасти? Сподіваюся, що поліція знайде зухвалих отморозків. А їх походження мене цікавить мало, мені цікаво, щоб їх знайшли.

Ось репорт CBC
Догори
Переглянути профілі учасників Відіслати приватне повідомлення Відвідати сайт учасника
Dairadu
Сеньор
Сеньор

ПовідомленняНаписане: середа 03 січня, 2007 9:30 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Отак Канада все більше стає схожа на Україну. Минулого року мені в авто два рази залізли. Теж в поліції "шукають". Гарна інформація щоб замислились ті, хто обожнює життя в інших країнах. А щодо Шевченка - вся надія на поліцію.
Догори
Dairadu
Сеньор
Сеньор

ПовідомленняНаписане: середа 03 січня, 2007 11:33 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Fuad написав(-ла):
А тем кто это сделал нужно спокойствие ,спокойно заселять,спокойно воровать,спокойно гадить.
А кто у нас вечно плачущий?.......
Выгодно тем кто хочет интегрироваться в Экономику Канады и распустить щупальцы.....
Fuad, не сейте национальную рознь. Ваши намёки совсем неуместны.
Догори
Dairadu
Сеньор
Сеньор

ПовідомленняНаписане: середа 03 січня, 2007 2:16 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Fuad, admin, зараз звинувачують пана Curtis Raae в тому, що він брав участь в крадіжці. Можете подивитись де різні Rae жили в 1820-му році:
http://www.ancestry.com/learn/facts/fact.aspx?fid=7&ln=Raae&fn=
Які висновки щодо імені? Чий план виконувався? Де ворогів шукати?
Догори
admin
Адміністратор
Адміністратор

ПовідомленняНаписане: середа 03 січня, 2007 6:22 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Хм... Обережно, Fuad, Ви тепер під ковпаком у Dairadu. І я, блін, разом з Вами, попав по сусідству Shocked
Догори
Переглянути профілі учасників Відіслати приватне повідомлення Відіслати e-mail Відвідати сайт учасника
Fuad
Ветеран
Ветеран

ПовідомленняНаписане: четвер 04 січня, 2007 6:59 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Dairadu написав(-ла):
Fuad, admin, зараз звинувачують пана Curtis Raae в тому, що він брав участь в крадіжці. Можете подивитись де різні Rae жили в 1820-му році:
http://www.ancestry.com/learn/facts/fact.aspx?fid=7&ln=Raae&fn=
Які висновки щодо імені? Чий план виконувався? Де ворогів шукати?

пане Dairadu я подивился, але не зрозумив,що це за сайт.
Написано як передвигались семьи по яким регионом.
Що туточки шукати кого засудили и де?За що?
Причем тут пане админ?
Я казав свii субъективный помисел вiд свого лица.Але не казав хто?
Стояв стояв памьятник з 1951 року,не кому мешал.Тут ось згинули його?Чому зараз?
Догори
admin
Адміністратор
Адміністратор

ПовідомленняНаписане: четвер 04 січня, 2007 5:51 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

У Канаді вкрали Шевченка (2), але і це ще не все!
http://www.maidan.org.ua/static/narnews/1167883750.html

Канада вирішила серйозно долучитися до дивної міжнародної спільноти, яка останнім часом загадково і синхронно нищить українські культурні місця довкола світу.

Після написів на пам’ятнику Шевченка у Польщі чи пограбування музею ім. Шевченка в Лондоні та інших підпалів, не кажучи вже про безкарні витівки із поваленням пам’ятника УПА в рідненькому Харкові - в Канаді біля Торонто зрізали з постаменту цілий пам’ятник Тарасові Шевченкові.

Поставлений він був 1951 року в святковий День Канади - 1 липня. Хоч і під соусом подарунку “від українського “радянського“ народу - українцям Канади“ (а якого ж ще тоді було сподіватися?) - однак це був самий перший пам’ятник Кобзареві на канадській землі, біля якого посадили привезені з Канева верби, назвали іменем Кобзаря парк, створили музей...

Згодом музей спалили. Експозиція в ньому явно не симпатизувала тому “радянському“ народу. Тепер прийшла черга і на сам пам’ятник. Зник він досить загадково.

З одного боку, для його зняття, то ж кілька тон, мусила використовуватись відповідна потужна техніка - яку ніхто не побачив, а з другого, на місці події чомусь залишилась приставлена до п’єдесталу драбина та пообв’язувані довкола шнури.

Канадська поліція відразу висунула версію, що пам’ятник вкрали батяри на переплавку і жодних антиукраїнських мотивів у цьому вчинку нема і бути не може. Ну тих можна зрозуміти, в політично-коректній Канаді випадково надламаний один підсвічник з менори може викликати бурю якихось анти-емоцій, тож варто відразу відхреститися.

Але як доречно зауважили самі навколишні жителі-канадці, викрадати такий пам’ятник заради самої бронзи, не варта шкірка вичинки. Крім того злодії якось дуже дивно почали розносити кавалки пам’ятника. На даний момент в одній ливарні знайшлася відрізана голова яку, як повідомив власник закладу, принесли два чоловіки на брухт від міської ради міста Оквіл. Когось одного заарештували, але відпустили на підписку до суду, який відбудеться 30 січня (і ж не знайома ситуація, ну майже як в Україні!), з іншим лише просто переговорили.

Враховуючи нещодавній скандал з російським шпигуном, якого зловили в Канаді і скоренько відправили “на родіну“, навіть не оголошуючи його фамілії, з мотивом аби не нашкодити його родичам! - від онтарійської феміди можна сподіватися продовження “батярської“ версії знищення пам’ятника.

Ось лише, що робити з іншою бронзовою таблицею, яка теж ОДНОЧАСНО зникла на одній з найбільших вулиць вже в самому Торонто?! На ній трьома мовами (анг., фран., укр.) повідомлялося про українського героя Канади нагородженого найвищою нагородою - Пилипа Коновала, і яка знаходилася на стіні будинку Відділу канадських ветеранів названого його іменем! Офіційної відповіді від поліції ще нема, але якщо буде, то напевне знову вискочить гіпотеза, що дошку вкрали на переплавку, аби заробити гроші! В Україні, очевидно, ця версія ні у кого б не викликала сумніву. Але в Канаді, одне і друге звучить досить кострубато...

http://www.infoukes.com/newpathway/51-2006_Page-3-1.htm

Зрештою, якщо самі українці-діаспорники не доглядають за своїм, то отримують що є. Аналогів із викраденням цілого пам’ятника поки що ніби не було. Зате тепер є шанс потрапити до книгу Ґіннеса. І між іншим, в столиці Канади збираються спорудити інший пам’ятник Шевченкові, роботи відомого канадсько-українського скульптура Лео Мола (Леоніда Молодожанина). Цікаво, чи вкрадуть незабаром і цей! А чому б і ні – на це ми українці, аби сидіти тихо і мати нагоду плакатись у вишивану хустинку. Ну ще згадувати за минуле, чи мріяти про майбутнє. А зараз до того, ще й свята!

Ще невстановлений пам’ятник Шевченкові в Оттаві, якого вкрадуть у майбутньому:
http://www.infoukes.com/tarasinottawa/index.htm

---------------------------------
Від Адміністратора:
У травні 2004 році на Інтернет-аукціоні був виставлений на продаж орден «Хрест Вікторія», яким було нагороджено у 1917 році того ж Філіпа Коновала. Орден був вкрадений у Канадському Воєнному Музеї (Canadian War Museum):

(Див. Орден героя-українця виставлено на аукціоні: http://quebec-ukraine.com/news/news_04_04.html)
Догори
Fuad
Ветеран
Ветеран

ПовідомленняНаписане: п'ятниця 05 січня, 2007 7:16 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Дякую админ за инфу,все прочел и фотки бачив.
Ох,щось менi не вiрется такий случайний расклад.
Як змогли такий монумент ось так взять и вкрасти.
Це що Капилюшек,чи якись мобильний телефон.Без шуму,та не хто не бачив.
Курам насмiх.У мене душа болить.Я хоть наполвину Турок,але менi дуже хворо коли бачу таку картину.Це Вандализм.Людина яка кохаэ свою Батькiвщину не коли не зробить таке.Я би не змог.....
Свою думку не знимаю.Акцiя протесту организована.
Вони це будуть продовжувати доки йх не зупинити.
Перше- це можливо зробила та организацiя яка не хоче бачити Лидером Украйнськой Диаспи у Канадi.Расплавить на метал- це як раз збить Полицию з толку.Тоесть убить двух зайцев.
Друге-можливо це польска акция iх теж Багато,але я не וгадаю.
Чому зараз зробили?Памьятник стояв 50рокiв.Нема Логiкi.
Ця организацiя дiйсно из Нових Испечених.Шукати требо доки все наше не розгромили.Повiрте таку акцию не готовлять за один день.
А вам друзi от себе Бажаю бути сплаченимi,шукати падлюк яки цей разбой учинили,тримайтесь друг дружку.
Я не хочу iхати до Торонто.Яке не було життя у Монреали ,але для себе я решил.
Можливо Памьятник требо перенести до Французськой сторони.Там буде спокiiнiйше.Зараз стiльки зарази направляються у Английску сторону.Не хочу туди, молю Господа попасть у Французську.
Догори
LFDM
Учасник
Учасник

ПовідомленняНаписане: вівторок 09 січня, 2007 4:35 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Бiсить бiльше всього байдужiсть мiсцевих правоохоронних органiв щодо цих злочинiв; по знiмку видно, що зайняло немало часу та важких (шумних!) iнструментiв вiдпiлити пам'ятник i я певен що не помiтити було це неможливо.

Щодо дошки Коновала, я як канадский солдат знайомий з цiєю ситуацiєю персонально i нажаль це є наслiдком, на мою думку, нездатностi українцiв в Торонто зрозумiти та прийняти нове поколiння українцiв для поповнення рядiв цим поколiнням (так як старе поколiння поступово вiдмирає) i захисту памяток культури та спадщини. Нове поколiння не є достатньо "культурно чистим" як багатьом українцям приїхавшим у 49му здається, але поколiння канадо-українцiв не є "культурно чистими" також i як не прикро, останнє виграє, поступово перетворюючiсь в середнiх байдужих канадцiв. Надлишкова консервативнiсть не допомогагає нам захистити нашу спадщину аж нiяк.
admin
Адміністратор
Адміністратор

ПовідомленняНаписане: вівторок 09 січня, 2007 10:56 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Шевченко=Лєнiн+чергове китайське попередження
http://www.maidan.org.ua/static/narnews/1168323373.html

В Канаді знайдена відрізана від пам’ятника голова Шевченка.

Точніше, поліцію про це повідомив сам власник ливарного закладу, який купив її від двох чоловіків по ціні 1.70 дол. за фунт. Сам же відрізаний кавалок важить 170 фунтів і його ледь піднесли двоє дебелих стражів порядку. Поліція ж відразу оцінила кошт зниклої бронзи у 20 000 доларів, в той час як дирекція музею оцінює його вартість у 350 000 доларів.

Одним із перших запевнень поліції після зникнення пам’ятника прозвучало, що Шевченка вкрали виключно з метою зарібку на матеріалі. І як доказ, наводилося, що немає ніяких антиукраїнських написів. (Очевидно, а де ж би їм взятися, коли зникло і саме “тло“ для цього?).

Але як виявилось на знайденій відтятій голові канадського Шевченка на ковнірі пише “Лєнін“. Продовжуючи свій логічний вивід про відсутність написів, браві полісмени висунули версію, що напис якщо і зроблено то все рівно опісля розчленування Шевченка! Мотивом до такого “умозаключення“ мабуть слугує те, що англійською написано трохи з помилкою - "Lennin".

Та найцікавіше є ще інше. Незважаючи на повідомлення про нібито виявлення особи злодія та призначеного йому судового слухання вкінці січня, поза тим далі відкрита гаряча лінія для інформації, а поліція звернулася до... уряду Китаю, з попередженням про можливу доставу зниклої більшої решти пам’ятника до цієї країни!

Про те - чи то китайці сплутали Шевченка з Лєніном, чи то злодій, який згідно рапортів, сам умудрився “стибрити“ багатотонний пам’ятник на своїх двох, і від нічого робити ще й нашкрябав на ньому написи, був неграмотний, або навпаки, добре розумівся в ситуації й тому невипадково назвав його вождем пролєтаріату, а чи то написи були наперед, а при намаганні їх зачистити звалили і самого Шевченка - не повідомляється. Ну що ж, як то кажеться, вічне останнє китайське попередження для діаспори. Хоча де там, до закінчення свят ще далеко! Бо як вирішили на музейному засіданню, відірвавшись від полумисків з голубцями, добре що є хоч голова - будем ту мали з неї бюст! І дивлячись на нього, майбутні правнуки матимуть додатковий шанс пом’янути Кобзаря незлим тихим словом.

http://www.haltonsearch.com/hr/ob/story/3832876p-4434881c.html
http://www.haltonsearch.com/hr/ob/story/3833900p-4436007c.html

На фото:
Віднайдена відрізана Шевченкова голова з написом.
Догори
admin
Адміністратор
Адміністратор

ПовідомленняНаписане: понеділок 19 березня, 2007 1:26 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Минулої неділі українська громада в Монреалі відзначала традиційне Шевченківське свято з нагоди дня народження Кобзаря. Свято було підготовано старанно, в ньому взяла участь українська молодь школи ім. митрополита А.Шептицького, бандуристи А.Гнатюк та З.Прилуцький, вокалістка Оля Зельман, дует "Віра та Оксана". Після концертної програми і перерви на каву з солодким відбулася зустріч з централею (керівництвом) Конґресу Українців Канади (КУК), що само по собі трапляється нечасто.

Але вперше за багато років на святі був відсутній хор "Відлуння" при Спілці Української Молоді в Монреалі. Що трапилося?

Як виявляється, причиною відсутності хору стала присутність централі КУК. Ця присутність КУК не була запланована в той час, коли складалася програма концерту, тому програму довелося скоротити. А саме: була анульована доповідь керівника хору "Відлуння" д-ра Світлани Лисогір, а виступ самого хору було скорочено до 5-и хвилин.

Зрозуміло, що мало кому подобається перспектива співати 5 хвилин, затративши дві репетиції і дві-три години на дорогу. Хор вирішив не виступати.

Цілком очевидно, що конфлікту можно було би уникнути, якби централя КУК вибрала якийсь інший день для свого звіту перед громадою. Зрештою, Шевченківське свято відзначається тільки раз в рік. Існує ще 365 інших днів.

Інша важлива річ. Після звіту КУК автор цих рядків поставив запитання Голові КУК пані Орисі Сушко. Запитання складалося з двох частин. Першою частиною було "Якою є реакція КУК на крадіжку пам'ятника Тарасу Шевченко у Oakville?" Другою частиною було "Чи змінилася після крадіжки позиція КУК у відношенні до проекту групи оттавських ентузіастів для встановлення пам'ятника Тарасу Шевченко у Оттаві?"

Пані Сушко дала відповідь - в тому сенсі, що вона вимовляла якісь слова, але, на жаль, конкретного змісту ці слова не містили.

Шкода. Бо якби вона сказала просто: "Ми дуже зайняті, тому не займаємся цим проектом. Нехай ті, хто його розпочав, на нас не розраховують", її позицію, принаймні, можна було би зрозуміти.

Для довідки:
http://www.infoukes.com/tarasinottawa/ukr1.htm
5 березня 2006 року у місті Оттаві відбулися громадські збори по встановленню пам’ятника Т. Шевченка. Скульптор - відомий канадський артист Лео Мол (Молодожанін) запропонував пам'ятник БЕЗКОШТОВНО. Пам'ятник у бронзі зображує Кобзаря у повний зріст в оточенні персонажів його творів. Визначено місце для майбутнього пам’ятника. Кажуть, що проект взяла під свою опіку Канадська Українська Фундації ім. Тараса Шевченка у Вінніпеґу.

Кажуть... Бо присутній на Шевченківському святі Голова Фундації ім. Тараса Шевченка Андрій Гладишевський скромно промовчав.
Догори
ukrsava
Сеньор
Сеньор

ПовідомленняНаписане: понеділок 19 березня, 2007 9:15 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

admin написав(-ла):
Як виявляється, причиною відсутності хору стала присутність централі КУК. Ця присутність КУК не була запланована в той час, коли складалася програма концерту, тому програму довелося скоротити. А саме: була анульована доповідь керівника хору "Відлуння" д-ра Світлани Лисогір, а виступ самого хору було скорочено до 5-и хвилин.

Зрозуміло, що мало кому подобається перспектива співати 5 хвилин, затративши дві репетиції і дві-три години на дорогу. Хор вирішив не виступати.

шановний, адміне!
для того, щоб писати про причини, за яких не виступав хор, треба їх знати з самого початку. я не хочу розводити плітки та писати реальну причину, але знаю точно, що це не та, яку ви назвали (присутність централі КУК)! для цікавості можете запитати у голови організаційного комітету по підготовці до свята, або у голови КУКу, або у помічника секретаря КУКу.

тому хор не вирішував не виступати, а навпаки хотів це зробити, навіть коли інші відмовлялися з ним працювати.
Показувати:   
Нова тема   Відповісти    ФОРУМИ -> Монреаль, Квебек, Канада (неіміграційна дискусія) Ваш часовий пояс: GMT - 5 Годин
Перейти до сторінки 1, 2  далі
Сторінка 1 з 2

Перейти до:  
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете витирати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі